Bioökonómia (bioeconomy)

A bioökonómia (bioeconomy) az EU által 2012-ben bevezetett stratégia („Innovating for Sustainable Growth: A Bioeconomy for Europe”), mely a körforgásos gazdaságon belül a fenntartható, biomassza alapú gazdasági folyamatok összességét jelenti.

A biomassza alapú gazdasági folyamatok megújuló biológiai (mezőgazdasági, erdészeti, állati, mikrobiális) eredetű erőforrásokat használnak fel élelmiszeripari, takarmányozási, energetikai illetve vegyipari alapanyagként való hasznosítási céllal. A bioökonómia magába foglalja a gazdaság mindazon folyamatait és szereplőit, melyek ebben a hasznosítási tevékenységben részt vehetnek. Ezek a folyamatok gondoskodnak a mezőgazdasági, ipari termelés során keletkező biomassza hulladékok és melléktermékek magasabb hozzáadott értéket képviselő termékekké történő átalakításáról, és ezáltal képesek olyan egymással összefüggő társadalmi kihívások átfogó módon történő kezelésére, mint az élelmezésbiztonság, a természeti erőforrások szűkössége, a fosszilis tüzelőanyagoktól való függőség és az éghajlatváltozás, szem előtt tartva a fenntartható gazdasági növekedést.

Alapítványunk tevékeny szerepet vállal a koncepció magyarországi bevezetésében, ennek érdekében aktív együttműködést alakítunk ki a témában céges partnereinkkel, köztük a Bay Zoltán Nonprofit Kft.-vel, mely szintén élen jár ebben a kezdeményezésben. Ezt hivatott alátámasztani az együttműködő partnereinkkel közös kiállítói megjelenés a 78. OMÉK rendezvényen.

 

Hírek